A szlovák külügyminiszter rászólt Szijjártó Péterre, a V4-ek többi tagországa nem örül a hamis látszatnak

Megosztás

A partnerországok elkezdtek eltávolodni tőlünk és északi szomszédunk külügyminisztere szó szerint rászólt Szijjártóra, hogy nem az ominózus fegyverszállítmányok nyújtják el a háborút.

A V4-es csoport válságáról közölt cikket a Denník N, amiben bemutatták, hogyan maradt egyedül az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt – írja a 444.hu. Eduard Heger szlovák miniszterelnök a múlt héten beszélt arról, mennyire csalódott Magyarország álláspontja miatt, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig azt mondta, a szlovákokkal és a csehekkel ugyanannyira felháborodottak, amikor valaki ellenzi az Oroszország elleni szankciókat, legyen az Magyarország vagy Németország.

A cikkben megszólal Ivan Korčok szlovák külügyminiszter is, aki azt mondta, amíg Szlovákia, Csehország és Lengyelország egyetért a legfontosabb biztonságpolitikai kérdésekben, addig Magyarország próbál távolságot tartani. A V4-es csoport jövőjével kapcsolatban azt mondta, a gyakorlati együttműködést kell keresniük, és nem szabad azt az irreális látszatot fenntartaniuk, mintha a négy országnak közös külpolitikája lenne az EU-n és a NATO-n belül. Hozzátette, hogy a szlovákok szerint a régió érdeke egybe esik a nyugat érdekével.

Ugyanakkor Korčok már jelezte Szijjártó Péternek, hogy tartsák tiszteletben egymás álláspontját az Ukrajnának nyújtott katonai segítséggel kapcsolatban, vagyis a magyar kormány ne kommunikáljon úgy, mintha a V4-es országok a fegyverszállítmányokkal a konfliktust akarnák elnyújtani. Szerinte legfeljebb azt hosszabbítják meg, amíg Ukrajna képes megvédeni magát a katonai agresszióval szemben. Ugyanakkor a magyar kormány álláspontját nem akarta külön kommentálni, de megemlítette, hogy egyébként eddig minden szankciót megszavaztak az EU-ban és a NATO-ban.

Kapcsolódó cikkek